Спецоперация на СДВР доведе до задържането на трима, съпричастни към повече от 10 телефонни измами в София.

В хода й в столицата са задържани двама души, а трети е арестуван със съдействието на униформени от ОДМВР - Русе на територията на Русенска област. Мъжете са на 55, 46 и на 37 години.

Според събраните до момента данни задържаните звънели на случайно избрани телефонни номера и под предлог, че се провежда полицейска операция за задържане на телефонни измамници, присвоявали от потърпевшите различни суми.

Общата стойност на придобитите по измамния начин парични средства възлиза на повече от 70 000 лева. При проведените процесуално-следствени действия, в жилището на един от задържаните е намерено и огнестрелно оръжие, противозаконно придобито при една от измамите, когато възрастна жена предоставила метална касета с пари и оръжието вътре в нея.

Материалите, събрани по случая, са докладвани в Софийската районна прокуратура. Единият от мъжете е разпитан в качеството на свидетел и освободен.

Като обвиняеми по образуваното досъдебно производство са привлечени 55-годишният и 37-годишният. Работа по документиране на цялостната им престъпна дейност продължава.

С постановление на наблюдаващ прокурор двамата обвиняеми са задържани за срок до 72 часа.

Състав на Софийския районен съд днес се съгласи с доводите на прокурора, че обвиняемите могат да извършат друго престъпление и наложи на двамата най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".

От СГП съобщават, че единият от задържаните мъже с инициали В.А. е привлечен към наказателна отговорност за това, че на 8 февруари 2024 г. около обяд, в София, в съучастие като помагач с неустановено по делото лице, с цел да набави за себе си и за другиго имотна облага, умишлено е улеснил извършването на престъпление от неустановеното по делото лице, което е заблудило възрастна жена с инициали Д.С., представяйки се за служител на криминална полиция. Казал на жената, че трябва да съдейства за залавянето на "престъпници" чрез предаването на парична сума. С това е причинил имотна вреда на жената в размер на 6500 лева и два златни пръстена, като ги взел и съдействал те да достигнат до извършителя на деянието. По-късно същия ден е заблудил жената, че трябва да предаде още 6500 лева за "залавянето на престъпниците" и тя го направила. Общата имотна вреда от двете деяния причинена на възрастната жена е 13 000 лева.

Същият мъж е привлечен към наказателна отговорност и за това, че на 20 март 2024 г. в София, в съучастие като помагач на лице с инициали М.М. и неустановено по делото лице, с цел да набавят за себе си и за другиго имотна облага, са улеснили извършването на престъпление от неустановеното по делото лице, което заблудило мъж с инициали Й.К., представяйки се за "комисар Николов от ОДМВР", че същият съдейства за залавяне на телефонни измамници, чрез предаването на 4000 лева. М.М. взел парите и ги предал на В.А. С това обвиняемите причинили имотна вреда на възрастния мъж в размер на 4000 лева.

М.М. е обвинен и за това, че 5 април 2024 г. в София, е държал огнестрелно оръжие - пистолет "Макаров", без да има за това надлежно разрешение.

От МВР отчетоха, че през последните месеци се наблюдава засилен трафик на измамни обаждания по телефона, като основен техен получател отново са възрастни хора. Зачестяват случаите в градовете Варна, София, Пловдив, Бургас и околните населени места, където криминалистите работят приоритетно, независимо, че аналогични престъпления се наблюдават на територията на цялата страна.