Поредна група от 32 мигранти бяха заловени от полицията на 250-ия километър на автомагистрала "Тракия" край Нова Загора, този път обаче хората са били държани дълго време без вода и храна.

Повечето от тях са открити в тежко здравословно състояние, дехидратирани, затворени дълго време без вода и храна. Двама вече бяха откарани с линейка в областната болница в Сливен. Един от чужденците е в безсъзнание, за него също е пристигнала линейка. Очаква се още двама от мигрантите да бъдат закарани в лечебно заведение - те също са били в кома.

Бежанците са били толкова зле, че някои от тях са получили гърчове, съобщи Нова телевизия.

По-късно стана ясно, че общо 12 от чужденците са били закарани за преглед в болниците в Сливен и Ямбол. Седем от тях са получили медицинска помощ в МБАЛ "Д-р Иван Селимински", а петима - в ямболската "Св. Пентелеймон", като двама от тях вероятно ще бъдат хоспитализирани. Няма опасност за живота им.

"Състоянието им е задоволително. Всички са в съзнание, контактни, адекватни. При повечето от тях има симптоми на едно общо изтощение. Дехидратирани са. Някой от тях споделиха, че от два дни не са приемали течности и не са се хранили", каза д-р Тодор Суванков, директор Спешна помощ-Сливен.

Става въпрос за млади мъже, които казват, че са от Афганистан, съобщи бТВ. Те са на видима възраст между 18 и 20 години, без документи, съобщиха от МВР-Сливен.

Шофьорът на нелегалните чужденци ги е зарязал на пътя и е избягал в нивата. Бусът, с който са пътували, е в лошо състояние, без регистрационни табели, а предните му гуми са спукани. Не е изключено превозното средство да е претърпяло пътен инцидент, за да е в такова състояние. Пътували са към Германия.

Мигрантите са задържани, след като гражданин е подал сигнал на тел. 112, а впоследствие са били засечени на пътя и от полицейски екип.  По данни на ОДМВР-Сливен бежанците са открити малко след 6.00 часа на паркинг на аутобана, съобщи говорителят на полицията Първолета Мандинска пред БТА.

Останалите от чужденците, които не се нуждаят от медицинска помощ, ще бъдат отведени в районното управление на полицията в Нова Загора. С тях ще работят служители на група "Миграция" и след това ще бъдат преведени в Центъра за временно настаняване на чужденци в Любимец.