Началникът на РПУ-Раковски Георги Илиев, който вчера беше задържан заедно със свои подчинени, е взел 20 000 лева подкуп от търговец на цигари без бандерол. От тях дал по 1000 евро на двама оперативни работници - Валентин Гоцев и Желязко Колев, съобщи на извънреден брифинг окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

В момента Илиев е в ареста за 72 часа, предстои да му бъде повдигнато обвинение. Заедно с другите двама са отстранени от работа.

Преносител на рушвета бил общинският полицай от Пловдив - Стефан Модев, който заедно с негов колега бяха задържани през май миналата година за грабеж на цигари без бандерол. По аналогичен начин са били извършени още два грабежа на търговци на цигари без бандерол. Ченгетата спирали търговци, слагали им белезници, заплашвали ги с пистолети, просвали ги на земята и се легитимирали. Единият случай е извършен през декември 2016 г. в пловдивския парк "Лаута", където бил заловен продавач на контрабандни цигари, съобщи "24 часа".

През март 2017 г. търговецът получил обаждане, че трябва да се яви за справка в полицията в Раковски. В стаята били Гоцев и Колев. Те му показали снимки на собствения му микробус, в който имало тайник с незаконни цигари. Предупредили го, че е разследван и ще бъде задържан, ако не даде 20 000 лева. Уверили го, че материалите по делото ще бъдат унищожени. В стаята непрекъснато влизал и шефът Илиев.

Посредникът Модев бил на уреченото място със своята кола, за да прибере подкупа, който после дал на началника. След това уличаващите снимки били скъсани, а на търговеца било казано, че случаят е решен - изготвена била справка, че той не е извършвал незаконна дейност.

"Двамата оперативни работници Гоцев и Колев бяха задържани през март таи година и направиха самопризнания пред съдия. Повдигнати са им обвинения и са пуснати под парични гаранции от 1 500 лева за всеки. Георги Илиев е арестуван вчера за 72 часа и предстои да му бъде повдигнато обвинение. Касае се за тежко криминално престъпление, където законът предвижда от 3 до 10 години "лишаване от свобода" и глоба до 20 000 лева", уточни наблюдаващият прокурор Анна Викова.

Самият Георги Илиев твърдял, че от въпросните 20 000 лева взел само 1000 евро. Предстои да се уточни у кого е останала по-голямата сума.

"Чистим поредните гнили ябълки от системата", заяви Павлин Коджахристов, зам.-директор на "Вътрешна сигурност".

Според него част от българските полицаи гледали прекалено много американски филми.

"Никой обаче не може да се прави на правораздавател и да участва в корупционни схеми", каза още той.