35-годишен полицай от "Икономическа полиция" на ОДМВР-Варна е задържан при вземане на подкуп, съобщиха от прокуратурата.

Досъдебното производство под надзора Окръжна прокуратура-Варна било образувано по материали от Дирекция "Вътрешна сигурност" в града на 9 август 2023 година. На 14 август при проведена реализация под ръководството на прокурор полицейският служител бил задържан в момент на приемане на подкупа. Задържано е и лицето, извършило посредническата дейност. То е на 43 години и също е привлечено към наказателна отговорност като помагач.

Извършени са претърсвания и изземвания, при които са открити документи, както и големи парични суми.

Установено е, че в качеството му на длъжностно лице полицаят е поискал парична сума в размер на 8000 лева, за да укрие документи по висящо разследване - престъпление по чл. 302, т.1, буква "А", във връзка с чл. 301, ал.1 от НК.

Работата по доказване на извършеното престъпление продължава под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура - Варна. Двамата мъже са задържани за срок до 72 часа като предстои наблюдаващият прокурор да прецени дали да внесе в съда искания за налагане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо тях.