32-годишен служител на Икономическа полиция в Пловдив е задържан за кражба на пари. Районната прокуратура му е повдигнала обвинение за това, че на неустановена дата в периода от 5.11.2021 г. до 22.05.2023 г., като длъжностно лице - старши разследващ полицай в сектор "Разследване на икономически престъпления" при ОД на МВР-Пловдив, е присвоил пари - сумата от 26 000 лева, представляващи веществени доказателства по досъдебно производство, съобщиха от държавното обвинение.

В началото на месец ноември 2021 г. 32-годишният полицай е взел от трезора на сектор "Икономическа полиция" сумата от 26 000 лева. Парите били иззети като веществени доказателства по досъдебно производство, по което той водел разследването.

Впоследствие наблюдаващият прокурор с постановление е разпоредил връщането на парите на правоимащите лица, т.е. на тези, от които били иззети. Полицаят обаче не е върнал сумата и е давал уклончиви отговори защо не е изпълнил разпореждането на наблюдаващия прокурор.

На 22 май 2023 г. служителят е напуснал системата на МВР по негово искане.

В хода на извършена проверка по случая Н.В. бил призован в сектор "Икономическа полиция" да даде обяснения за липсата на парите. Вместо това, на 30 май, той се опитал да напусне страната в посока към Нидерландия, като е бил установен на летище София и задържан за срок от 24 часа по Закона за МВР.

Днес, вече бившият полицай е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор от Районна прокуратура-Пловдив. Действията по разследването продължават.