Задържаха две длъжностни лица по време на специализирана операция на сектор "Противодействие на икономическата престъпност" в Областната дирекция на МВР-Кърджали относно замърсяването на язовир "Студен кладенец", съобщиха от регионалния пресцентър на вътрешното ведомство.

При извършени процесуални действия е било установено, че фирма, преработваща соапщок (отпаден продукт, получен при процеса на неутрализацията на растителните масла), е изпускала непречистени отпадни води, които са достигали до пречиствателната станция за отпадни води на Кърджали.

В резултат на това са били засечени завишени показатели на замърсяване, предизвикващи аварии в станцията. На мястото на произшествието е извършен оглед и са взети проби от предприятието.

Управителят на дружеството, което извършва преработката на продукта, е задържан за 24 часа. Образувано е досъдебно производство за неправомерно управление на опасни отпадъци, в резултат на което са били нанесени вреди на околната среда. По случая е образувана и проверка с оглед на първоначални данни, че ръководител на дружество, който нееднократно е бил писмено сигнализиран за проблема със замърсяването, не е предприел мерки за прекратяване на закононарушенията. Длъжностното лице, допуснало с бездействието си нанасяне на вреди на околната среда, също е задържано за срок до 24 часа.

Работата по образуваното досъдебно производство продължават сектор "Противодействие на икономическата престъпност" и разследващ полицай в ОД на МВР-Кърджали под наблюдението на Районна прокуратура, уточняват от ОД на МВР-Кърджали.

Проблемът със замърсяването на водоема датира от 18 май, когато за първи път беше установено масово измиране на риба в акваторията на изкуственото езеро, припомня dariknews. Екоинспекцията в Хасково предприе проверки, без да може да установи конкретния замърсител.

На 11 юли областната администрация в Кърджали беше домакин на работна експертна среща по казуса.