Полицията във Велико Търново е задържала брат и сестра за кражби в големи търговски обекти, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на полицията.

Работата по случая е започнала в края на декември, след сигнал от управител на голям търговски обект в областния град. По негови данни в периода от края на октомври до края на декември миналата година от търговския обект са извършени множество кражби по предварителни данни на стойност над 1800 лв. След проведени действия по разследването криминалистите влезли в дирите на брат и сестра, съответно на 30 и 19 години от Габрово, неизвестни до момента на полицията.

Единият подбирал по-обемиста стока за закупуване, например шкаф за баня, а другият по-дребни стоки. Намирали място в магазина, където смятали, че няма камери за видеонаблюдение и прибирали дребните покупки в кашона с обемистата стока, след което внимателно го запечатвали и на касата плащали само стоката, от кашона. По-късно връщали само стоката от обемистия кашон в магазина и получавали левовата му равностойност или ваучери, а дребните стоки продавали в интернет.

В хода на разследването е установено, че двамата са извършвали подобни деяние и в други търговски обекти на територията на Пловдив, Плевен, Пазарджик и Стара Загора. До момента заявените откраднати вещи възлизат общо на около 8000 лв. Двамата са задържани за срок до 24 часа по Закона за МВР. По случая е започнато досъдебно производство под наблюдението на прокуратурата, съобщава БТА.

Проверява се дали двамата са прилагали схемата и на територията на други областни дирекции. Работата по документиране на престъпната им дейност продължава.