Японският адвокат с най-много медийни изяви на Карлос Гон, Джуничиро Хиронака, обяви днес че целият екип, защитаващ Гон, се оттегля от задълженията си след бягството в Ливан на бившия шеф на автомобилния съюз Рено-Нисан (Renault-Nissan), предадоха световните агенции.

ЮДнес ние внесохме в Токийския окръжен съд писмо с оставката на всички адвокати от кантората "Хиронака" по всички дела, засягащи Карлос Гон", обясни защитникът в лаконично комюнике, цитирано от АФП.

По този повод няма да има пресконференция, допълни Джуничиро Хиронака.

Хиронака и още няколко адвокати от неговата кантора бяха наети от бившия шеф на концерна миналата година. Именно те издействаха освобождаването под гаранция на Гон и дадоха голям принос за защитата на неговите права пред японското правосъдие.

Гон, който има френско, бразилско и ливанско гражданство, бе арестуван от Токийската прокуратура на 19 ноември 2018 година.

Според следствието той не е декларирал както се полага според закона възнаграждение от 9 милиарда йени (над 80 милиона долара), получени от него като председател на съвета на директорите на Нисан от 2010-а до 2018 година.

Срещу Гон бяха повдигнати и други обвинения във финансови злоупотреби.

В края на 2019 година бе съобщено, че Гон е избягал от Япония в Ливан през Турция.

На 31 декември самият той потвърди тази информация, обвинявайки японското правосъдие в несправедливо отношение към него и липса на безпристрастност.

Съдебният процес по делото на Гон трябваше да започне през пролетта на тази година.