Васил Божков е освободен от ареста в Абу Даби, съобщава БНТ.

От Външно министерство заявиха, че не са уведомени за това. След като е прекарал малко повече от две седмици в Център за задържане, властите са удовлетворили молбата му да бъде освободен докато трае процедурата по разглеждане на искането за екстрадиция.

На Божков е забранено да напуска ОАЕ и му е отнет задграничния паспорт.

Преди дни стана ясно, че руски граждани са ходатайствали пред властите в емирството Божков да бъде пуснат на свобода. Появи се и информация, че това е станало със съдействието на другия задържан в ОАЕ заместник на Божков Георги Попов, който е бил свързан с руските служби.

От Министерство на външните работи коментираха , че България не е уведомявана от ОАЕ Васил Божков да е освобождаван от ареста.

В момента на посещение в ОАЕ е вицепремиерът Марияна Николова.

Посланик Богдан Коларов отправи спешно запитване към властите дали изнесената информация е вярна.

Според източници на Нова телевизия на Божков му е изменена мярката за неотклонение, докато трае делото му за екстрадиция. Той е с отнет паспорт и забрана да напуска ОАЕ. На практика този акт няма значение за екстрадцията му, тъй като тепърва властите в ОАЕ трябва да решават за връщането на българина у нас. 

Васил Божков бе задържан преди около месец в ОАЕ, след като избяга от страната с частния си самолет. Искането за задържането му бе отправено от българската прокуратура чрез Интерпол. В момента се изготвят документите с искане за неговата екстрадиция. 

У нас на Васил Божков вече са повдигнати обвинения за 11 престъпления. Сред тях са  търговия с влияние и за държане и отчуждаване на културни ценности, които не са регистрирани по съответния ред, ръководство на организирана престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице и подбудителство към престъпление по служба.

По-късно от прокуратура обявиха, че е разследван и за убийства, принуди и изнасилвания.