Вандали са влезли в Центъра за деца с аутизъм в Плевен и са трошили стени и врати с брадви и чукове. Освен това неизвестните извършители са палили огън, съобщиха от сдружение "Аутизъм днес" в страницата си във Фейсбук. Според тях акцията е извършена в цел сплашване.

Снимка: Център "Аутизъм днес"

Ето какво заявиха още от организацията:

"В нощта на 24 срещу 25 август беше извършена брутална гавра с Центъра за деца с аутизъм за Северна България в гр. Плевен, който се намира в Общинска сграда и се ремонтира от Фондация "Стъпка за невидимите деца на България" и сдружение "Аутизъм Днес" само спомощта на дарения!

Снимка: Център "Аутизъм днес"

Предоставената от община Плевен сграда е 1600 кв. м. и не можем да си позволим охранителна система за цялата сграда. Вандализмът е извършен в частта от сградата, в която няма СОТ.

Призоваваме всички плевенчани и всички, които могат да помогнат да продължи изграждането на Центъра и децата с аутизъм в Плевен и региона да имат място, където да получават висококачествена терапевтична грижа и шанс за социално включване в обществото!

Според специалисти проникналите вандали в детския център са познавали добре сградата и помещенията.

Снимка: Център "Аутизъм днес"

Молим, помогнете Полицията в Плевен да обърне внимание и защити и закриля Центъра за деца с аутизъм!".

В коментар под публикацията от "Аутизъм днес" допълват:

"Вандалите са оставили брадви, чукове и пожарогасител. Но полицията не пожела да дойде да вземе отпечатъци и да разследва".

Снимка: Център "Аутизъм днес"

В България няма статистика, но по данни на Autism Society of America към 2018 г. 1 на всеки 48 деца страда от разстройство от аутистичния спектър, през 2017- 1 на всеки 58, през 2010- 1 на всеки 150, преди 20 години - 1 на 10 000, уточняват от сдружението.