"Смея да твърдя, че за 2023 г. няма нито една реализирана телефонна измама на територията на Област Бургас", каза за БТА Милен Гайдарджиев от отдела за борба с телефонни измами към криминална полиция в Бургас.

Той се присъедини към дискусия с публиката след втора за града извънредна прожекция на филма "Уроците на Блага" в Културен дом НХК, на която официални гости бяха актрисите Ели Скорчева и Розалия Абгарян, предаде БТА.

Пред зрителите, останали в залата след прожекцията, Гайдарджиев заяви, че филмът е изключително реалистичен.

"Нека не се доверяваме на непознати лица по телефона", призова той публиката и по-специално по-възрастните хора, които най-често за жертви на този вид измами и допълни: "Нека те търсят обратна връзка от свои познати и близки, тъй като измамниците са психолози и успяват да насочат всеки един момент от разговора в желаната от тях посока и да постигнат целите си."

Това се дължи до голяма степен на превантивната работа, която се извършва, коментира Цветелина Рандева, говорител на Областна дирекция на МВР - Бургас и поясни: "Имайте предвид, че ние имаме голямо поле за действие. Бургаският регион е областната дирекция, която може би след София е най-голяма като територия и този бич с телефонни измами беше огромен. Изискваше се много работа, много разговори с ученици, подрастващи, с възрастното население", заяви още тя.

Рандева допълни, че въпреки разговорите обаче възрастните хора в страната продължават в най-голяма степен да имат съдбата на главната героиня от филма на Стефан Командарев. Тя призова обаче публиката да вземе пример от конкретна сцена и постъпка на героинята на Ели Скорчева.

"В момента, в който осъзнаете, че нещо не е както трябва, не се съобразявайте с гласа в слушалката, който ви казва "Не прекъсвайте телефонната връзка!" Напротив! Натиснете червеното копче и прекъснете", отбеляза тя.

"МВР никога няма да ви поиска пари, златни накити или други ценни вещи по телефона. Бъдете сигурни в това", подчерта още Милен Гайдарджиев.