815 тона незаконен боклук за България спряха карабинерите край Милано. Проверката е станала по сигнал.

На видео, публикувано от италианската полиция, се виждат 17-те вагона, натоварени с 582 бали с пластмасови отпадъци на стойност 130 хиляди евро. Оказало се, че товарът представлява крайните продукти от третирана пластмаса, а не както пише в документите - пластмаса за рециклиране.

Според разследващите целта е била да се заобиколят екологичните норми и боклукът да се изостави или закопае някъде в България.

Операцията е проведена по сигнал от Митническата агенция на Леко. Започнала проверката на вагоните, готови за отпътуване, след което била издадена заповед за запор от магистрат от Милано. Разследването трябва да установи кой е организирал изпращането на пратката, за кого е била предназначена и най-вече произходът на пластмасовите отпадъци.

По първи предположения става въпрос за отпадъци от фирми от Централна и Северна Италия. Анализира се и документацията. Сред балите били открити материали от пластмаса, гума, тъкани, тетрапак, смесени боклуци и др. Според следователите и тук, както и в други случаи, става въпрос най-вероятно за изпращане в чужбина от страна на нелегални организации на пратки за незаконно третиране. Подозренията са, че веднъж, щом пристигнат в България, отпадъците по всяка вероятност е трябвало да бъдат изоставени или погребани в депа, без да се спазват екологичните норми.