Разкрита е престъпна група за заличаване и подмяна на идентификационни номера на крадени автомобили. В Пловдив са задържани четирима мъже.

Ударената престъпна група е от поне шестима души, на които вече са повдигнати обвинения, а четирима от тях са в ареста. Схемата е действала от началото на 2022 г., когато много скъп автомобил е бил откраднат в пловдивско село и е намерен в хода на операцията в друго пловдивско село при един от задържаните. Той и останалите са имали стройно организирана дейност по пренабиването на номерата на рамите на крадените коли, както и тези на двигателите.

Това е било необходимо, за да може пред "Пътна полиция" крадените коли, част от тях от Германия, да бъдат надлежно регистрирани. Те са подпомагани от 74-годишен мъж на столичен адрес, у когото са намерени множество бланки и документи, които са служили за придвижване на цялата документация. Главните действащи лица в схемата са мъж и жена - на 54 и 53 години, от София.

"Организацията, която е била създадена от обвиняемите, е изключително конспиративна. Основният обвиняем, който подправя идентификационните номера на автомобилите до него достъп няма. Свързването става чрез съпругата му и всеки, който има интерес да бъде подправен идентификационен номер на автомобил, се свързва с нея, заплаща сумата от 6000 лв. таксата, след което обвиняемият няма собствено хале, няма база, където да извършва тази дейност, отива на място и в рамките на два до четири часа, независимо къде е това място, може да е на територията на цялата страна, се случва подмяната със съответните подизпълнители - един прави шрифтове, друг подправя документи", обясни говорителят на Районна прокуратура - Пловдив Атанас Илиев, цитиран от БНТ.

Четвъртият задържан в схемата е хванат на местопрестъплението във врачанското село Айдемир в момента на пренабиването на рамата и номера на двигателя на товарен камион-влекач. С него е щяло да бъде направена голяма застрахователна измама или поне опит, който вече е осуетен от полицията. Всички задържани ги грози затвор от над 5 години.

По-късно днес следобед съдът в Пловдив ще гледа мерките на трима от задържаните, а един е пуснат под гаранция от 10 000 лева.