Разкрита е организирана престъпна група, занимаваща се с разпространение на наркотици и производство на синтетичен опиат, известен като "чай за пушене" и "билка" на територията на област Враца, съобщиха от Апелативната прокуратура в София.

Акцията е проведена вчера в градовете Враца, Мездра и Криводол.

10 души са задържани, осем от тях с мярка "задържане под стража" за 72 часа, а останалите двама с мярка "подписка"

При проведената мащабна специализирана полицейска операция са проверени адреси и автомобили. Открити и иззети са  множество предмети и парични средства, имащи отношение към извършеното престъпление. Издирени и разпитани са множество лица.

На този етап е установено, че през периода от 2020 г. до 25.01.2024 г.  във Враца и други населени места на територията на област Враца била организирана и ръководена престъпна група, създадена с цел разпространение на наркотични вещества. В хода на досъдебното производство са събрани достатъчно годни доказателства, според които организираната престъпна група се е занимавала с производство на синтетичен опиат, известен като "чай за пушене" и "билка", както и с разпространение на различни видове наркотични вещества на територията на област Враца.

От ОДМВР-Враца съобщават, че в хода на същата операция, в град Мездра и в село Крета са намерени и иззети амфетамин и "чай за пушене". Общо пет човека са задържани в районното управление на града.

Предстои днес да бъдат внесени в съда искания за вземане на мерки за неотклонение "задържане под стража" спрямо задържаните, съобщават от прокуратурата.

По време на отчета на работата за 2023 г. директорът на ОД ст. комисар Красимир Йончев обяви противодействието на разпространението на наркотици за приоритет.