Жестокото убийство на 72-годишния пенсионер в апартамент в столичния жк "Обеля" е извършено от 43-годишен столичанин заради травми от детството, свързани с насилие към неговата майка и отнето жилище. Това обясни пред Dir.bg говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова. 

Престъплението е извършено на 30 октомври, а тялото на жертвата е открито от дъщеря му, която не могла да се свърже с баща си в продължение на няколко дни. Когато отишла до жилището в жк "Обеля" тя намерила голото тяло на баща си, увито в одеяло на балкона. Извършен е оглед, а трупът е транспортиран за аутопсия в Съдебна медицина. При нея патолозите са констатирали 38 прободни рани.

След усилена работа в продължение на три дни, криминалистите от СДВР стигнали до извършителя, който е задържан и му е повдигнато обвинение за умишлено убийство. Той е в ареста за 72 часа, а утре от Софийската градска прокуратура ще внесат искане в съда за налагане на най-тежката мярка за неотклонение "Задържане под стража".

По думите на прокурор Петрова причината за убийството се крие в детството на извършителя, чиято майка преди 30 години е имала интимни отношения с жертвата. Това е станало ясно от извънпроцесуалните обяснения на задържания мъж.

"През 1990 г. умира бащата на извършителя, а две години по-късно майка му се запознава с мъжа, който преди дни стана жертва на убийство. Към онзи момент жената и синът й т.е. извършителят, който е на 12 години, живеят в бивш общински апартамент, който е закупен от семейството и го изплащат. След като майката се запознава с убития, двамата говорят за съвместен живот, а той й обещава да помага с изплащането на жилището. По нейни сведения тя му прехвърля апартамента с уговорката, че той ще го ремонтира и след известно време ще го прехвърли на името на сина й", разказа прокурор Петрова.

Обещанията обаче не са спазени, между двамата възрастни настъпват разправии, имало е и прояви на насилие от страна на мъжа към жената, след което двамата се разделят. Той сменя ключалката на апартамента и така вече бившите собственици нямат достъп до него.

"Именно това е жилището, в което сега е извършено убийството. За момента това е работната версия", уточни говорителят на СГП. 

В края на октомври вече 43-годишният мъж решава да отиде до апартамента, в който все още живее бившият приятел на майка му. Между двамата обаче избухва скандал. По думите на задържания, 72-годишният пенсионер е грабнал нож и го е нападнал. Той обаче е отнел оръжието и е извършил убийството.

"За съжаление, ставаме свидетели на пореден случай, в който агресията на дадено лице е породена от това, че в ранна детска възраст извършителят е ставал свидетел на домашно насилие. Когато той е бил дете и заедно с майка му и починалият са живеели в апартамента, е ставал свидетел на множество случаи на побои и агресия от страна на убития към неговата майка. Макар и 30 години по-късно тази агресия се е отключила в извършителя и виждаме до какво може да доведе тя. 38 прободни рани говори само за едно - насъбирано и таено желание за отмъщение и след това такива последствия", каза пък на брифинг директорът на СДВР главен комисар Любомир Николов.

Прокурор Десислава Петрова допълни, че след убийството, 43-годишният мъж е позвънил на майка си и отишъл да я вземе. Той й обяснил да вземе почистващи препарати, тъй като трябвало да изчистят нещо.

"Пристигайки в жилището в "Обеля" обаче на майката й прилошава от гледката. Тя слиза в колата и чака там сина си, докато той изчистил апартамента, увил тялото на жертвата в одеяло и го изнесъл на балкона. Жената не се е обадила в полицията", каза още Петрова.