Туристка се изкъпа в едно от Седемте рилски езера - Бъбрека. Това става ясно от кадри, разпространени в социалните мрежи, на които се вижда как жената плува. 

Потребителката на Facebook, публикувала снимката, уточнява, че нарушителката е рускоговоряща. 

"Възмутително поведение!! И показателно за манталитета на тези хора! Прости хора, но за сметка на това - нагли! И това, че са бежанци, още повече ги задължава да се съобразяват със законите и реда в държавата, която ги е приела", пише Невена Шаклева. 

На туристката е направена два пъти забележка, но тя продължила да плува необезпокоявана. 

"Нямаме подаден своевременно сигнал при нас, за да можем да реагираме веднага. Когато колегите са видели в интернет поста за нарушението са тръгнали към езерото веднага, но не са открили никой в езерото. Затова призоваваме при забелязването на подобни нарушения да се сигнализира веднага на спешния телефон 112, откъдето прехвърлят сигнала към нас", коментира директорът на Национален парк "Рила" Красимир Андонов пред NOVA.

Къпането в Рилските езера е абсолютно забранено. За нарушителите е предвидена глоба от 5000 лв. Това обаче не е първият случай, в който туристи решават да поплуват. Преди 2 години група младежи се изкъпа в езерото Окото.

През юни 2022 година пък спряха достъпа на джипове до Седемте рилски езера. Ограничиха и броя на туристите заради заблатяването на езерата и ерозията на терена. Последните резултати от проучване сочи, че състоянието на езерата е обезпокоително и те постепенно изчезват.