За първите пет месеца на 2018 г. са иззети 236 кг хероин, 23 кг кокаин, 296 кг марихуана, 112 кг канабис, 101 кг синтетични наркотици, съобщи заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов, който взе участие в дискусия на тема "Наркотиците - риск за бъдещето", състояла се в Бургас.

Повече дрегери по пътищата за тестване на наркотични вещества, промяна в Наредбата за обществен ред на общините, за да има санкции при т.нар. маловажни случаи, по-високо ниво на сигурност и охрана в училищата, целенасочена работа с родители и създаване на Закон за вещите лица, бяха сред темите, обсъдени по време на срещата. В нея се включиха директорът на ОДМВР - Бургас старши комисар Калоян Калоянов, кметът на община Бургас Димитър Николов, председателят на Бургаския апелативен съд Деница Вълкова, представители на апелативна, окръжна и районни прокуратури, неправителствени организации, педагогически съветници и социални работници.

Ципов представи мерките по противодействие разпространението на наркотични вещества и в детайли запозна присъстващите с резултатите от полицейските действия, предприети през последните месеци. Като особен акцент той посочи данни от доклада на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите, според който в Европа са регистрирани нови 60 психоактивни наркотични вещества /повечето от които синтетични/ - лесно достъпни и водещи до увеличаване на смъртните случаи.

България не прави изключение от европейските тенденции при разпространението на наркотични вещества, но обемът е по-малък, заяви още заместник-вътрешният министър. Той открои множеството превантивни дейности за ограничаване на разпространението и употребата на наркотици сред подрастващите, сред които: лекции в учебните заведения, поддържане на постоянни контакти с представителите на общините, педагогическите колективи и нестопанските организации, раздаване на превантивни брошури.

"Регулярни са полицейските действия за ограничаване на престъпните посегателства срещу подрастващите. За 2017 г. на територията на цялата страна са проведени общо 4247 специализирани полицейски операции, проверени са 8093 училища и училищни райони, профилактирани са над 10 000 наркосборища, питейни и увеселителни заведения. За престъпления, свързани с наркотични вещества, през изминалата година са задържани 7233 души", отчете Ципов.

За актуалното състояние на трафика и разпространението на наркотични вещества свидетелстват и задържаните от МВР и Агенция "Митници" наркотици - за първите пет месеца на тази година са иззети: 236 кг хероин, 23 кг кокаин, 296 кг марихуана, 112 кг канабис, 101 кг синтетични наркотици и др. Съпоставката с данните от миналата година показва минимално намаление на иззети количества, но увеличение при иззетите количества марихуана.

Заместник-министърът на вътрешните работи изрази убеденост, че партньорските взаимоотношения между отделните институции, нестопански организации и граждани могат да предотвратят превръщането на много млади българи в жертви на наркотиците, тъй като информираността е от особена важност за справяне с реалната заплаха, която представляват наркотичните вещества.

Думите му подкрепиха кметът на града Димитър Николов и директорът на ОДМВР - Бургас старши комисар Калоянов. Те запознаха участниците в дискусията с актуалната ситуация в Бургаски регион, като изтъкнаха съвместните действия по ограничаване употребата и разпространението на наркотични вещества сред подрастващите.