Спецпрокуратурата внесе обвинителен акт срещу швейцарския гражданин Кевин Бахли. Разпоредителното заседание е насрочено за 6 юни. Чужденецът бе задържан на 11 септември 2018 г. на ГКПП „Капитан Андреево“ с арсенал от бойно, ловно и хладно оръжие в колата му „JEEP“ на път към сирийския град Идлиб.  Там „отивам, за да воювам“, заявява Бахли по време на ареста. Срещу него е повдигнато обвинение за тероризъм, а делото ще бъде насрочено в следващите дни. Според прокуратурата като чужд гражданин той е влязъл в България с цел да участва в престъпление за създаване на смут в населението. Пренасял е оръжия незаконно, за да се включи в бойните действия в Сирия. 

При задържането в колата на Бахли са намерени и иззети пистолет „Зиг Зауер“ - 9 мм с два пълнителя, поверен му за лично съхранение от Швейцарската армия, ловна пушка „Берета“ – 12-и калибър, и ловна карабина „Щаер-Манлихер-М“ с оптика и бойни патрони. Някои от оръжията са законно притежавани и съхранявани в дома на Бахли в град Зур. Освен тях той носел и 400 други боеприпаса, лък със стрели, 24 ножа, 3 броя мачете, 2 брадви, военна каска, бронежилетка, бинокъл, уред за нощно виждане, противогаз, маскировъчни бои, медикаменти, одеяло, камера, лаптоп.

Според събраните по делото доказателства през 2018 г. Бахли започнал целенасочено да събира информация за въоръжения конфликт в Сирия между силите на „Ислямска държава“ и армията на Башар Асад. Взел решение и да замине за Сирия. Направил запитване до туристически туроператор за виза и пътуване от Швейцария до Дамаск на 10 септември 2018 г. Впоследствие обаче се отказал да е организиран турист и решил да пътува с автомобила си – при това не до Дамаск, а до град Идлиб, където били съсредоточени последните сили на терористичната организация „Ислямска държава“ и гравитиращи около тях въоръжени групировки.

Спецсъдът постанови постоянен арест за чужденеца, който се канел да напусне България на 10 септември. В същия ден баща му научил за пътуването от оставено от сина му прощално писмо. След като установил, че липсват и съхраняваните от Кевин огнестрелни оръжия, уведомил швейцарската полиция. Същия ден Бахли е обявен за международно издирване. Часове преди това той вече е преминал румънско-българската граница на ГКПП „Видин Дунав мост“.

През нощта на 10 срещу 11 септември 2018 г. Бахли отсяда в хотел „Хемус“ в София, а около 19 ч. На 11 септември 2018 г. пристига на ГКПП „Капитан Андреево“. Към този момент сигналът по Шенгенската информационна система на швейцарските власти за издирването му вече е бил въведен в системите са граничен контрол на България и Кевин Бахли е задържан.

При проведения разпит той заявява, че носи оръжия, пътува за Идлиб и, че отива там, за да воюва „в полза на невинните цивилни граждани“.

По делото са назначени 4 експертизи. В т.ч. и тройна съдебно-психиатрична експертиза, според заключението на която обвиняемият е годен да участва в наказателно производство.