Млад мъж от Бургас е обвинен за това, че е превозвал нелегални мигранти през страната, съобщиха от прокуратурата. Той е задържан за срок до 72 часа и предстои да бъде поискано от съда постоянното му оставане в ареста.

На 28 септември около 04,20 ч полицейските служители получили сигнал за автомобил, превозващ мигранти в нарушение на закона. Сутринта мъжът не спрял за полицейска проверка в района на тунел "Траянови врата". Шофирайки към София, той е изскочил в движение от микробус "Ивеко" и побягнал. Впоследствие бил настигнат от полицаите, но оказал съпротива при задържането. В превозното средство са открити 23 мъже от Афганистан, без документи.

Разследването по случая се води от Териториално отделение - Ихтиман, под ръководството на Районна прокуратура - Самоков.

Според данните в месечния доклад на МВР за миграционната обстановка в България, през периода януари-август 2022 г. са задържани общо 9918 граждани на трети страни. От тях на вход на държавната граница - 1292, на изход без регистрация - 1378, а установени в незаконен престой във вътрешността на страната са 7248 лица. Спрямо общия брой на задържаните през същия период на 2021 г. (4934) се отчита два пъти увеличение, посочват от вътрешното ведомство.