Към момента няма задържани при акцията, която се провежда в офиси на дружества в София, стопанисващи заведенията "Везувий" и "Сръбски ресторант Бест". Акцията е с цел задържане на ръководните нива на организираната престъпна група за производство на цигари и пране на пари.  Хората, които са установени на място, присъстват. Няма да посоча имена кои хора са на мястото. Има вариант някои от тяхда бъдат задържани за 24 часа, това ще стане ясно до края на деня.

Конкретно в ресторанта не присъстват собствениците. Не потвърждавам, но и не отричам, че проверяваме хора от семейството на Евлоги и Георги Станоеви. Това заяви на извънреден брифинг зам.- главният прокурор Иван Гешев по повод акцията пред ресторантите, собственост на близки на Георги Станоев - Бирмата.

Той отрече този случай да има нещо общо с фабриката за цигари в Карнобат и случая Миню Стайков. Тези хора са били собственици на фабриките, те са организирали производството и са получавали финансовия ресурс, от фабриката в Карнобат - той е около 7 милиона. Ние сме малка държава - всеки бизнес познава съответните хора, които го практикуват. Хората, които могат да осигурят машини, са 10-15 човека. В момента могат да си направиш незаконна фабрика в която и да е страна, докато не се забрани. Официална връзка с акцията срещу господин Стайков не е намерена, съобщи още зам.-главният прокурор.

"В момента трима са наблюдаващите прокурори по досъдебно производство. То е изпратено във вторник от колегите в Пловдив. Събрани са доказателства, че е налице организирана престъпна група. Координирахме се със спецпрокуратурата. От вторник започнахме да събираме доказателства за по-високите ешалони на престъпната група, преди това имаше подробности само са шофьори и работници. От сутринта има претърсвания и обиски на домашни адреси, офиси и ресторанти", каза още Гешев.

По-нататъшните действия зависят от приключването на акцията днес. Според доказателствата, колегите от МВР-Пловдив са добили информация за пране на пари, съответно се е сигнализирала и окръжната прокуратура. В резултат на работата им предприехме действия, каза още Гешев. Той допълни, че не са намерени цигари при обиските, над 21 адреса се проверяват.

Действията на Специализираната прокуратура са по разследване, прието по компетентност от Окръжна прокуратура - Пловдив, предвид събрани доказателства за престъпления, извършени от организирана престъпна група.

Според Гешев само от трите разкрити фабрики за цигари на месец се генерират около 10 милиона лева на месец.