Търговският регистър остава блокиран вече пети ден. Така вписването на промени в търговски дружества и юридически лица е невъзможно.

За момента няма яснота кога регистърът ще заработи нормално.

От Агенцията по вписванията отказват повече информация по случая, а на сайта на агенцията е посочено, че регистърът няма да работи, докато не бъдат отстранени техническите причини за блокирането му.

По случая обаче са сезирани ДАНС и МВР.

Приложен е и авариен план, за да се възстанови работата на регистъра. По отстраняването на проблемите работели денонощно екипи на всички поддържащи фирми.

От обясненията на агенцията, която е под шапката на Министерството на правосъдието, не става ясно кога и дали въобще регистърът ще бъде възстановен и ще заработи отново. В неделя вечерта оттам съобщиха, че правосъдният министър Цецка Цачева е сезирала прокуратурата, МВР и ДАНС. Първоначалното изявление в петък беше, че става въпрос за технически проблем, който според поддържащите фирми и IT специалистите на агенцията ще бъде отстранен до 8 часа. В понеделник от министерството заявиха, че докато тече проверката, няма да дават изявления по темата.

Според информация на Дир.БГ не става въпрос за хакерска атака, а за технически проблем, който е засегнал хард дискове, на които се съхранява информацията.