От тази сутрин е в ход мащабна полицейска операция, която се провежда на територията на цялата страна, свързана с противодействието на незаконната миграция. Това каза пред журналисти главен комисар Атанас Илков, директор на Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП).

В операцията участват служители на всички главни дирекции - ГДНП, ГДБОП, "Гранична полиция", областните дирекции на МВР и СДВР. Провежда се съвместно с прокуратурата. Ангажиран е голям ресурс от служители. Целта й е да постигнем по-голяма ефективност в противодействието на този вид престъпна дейност, каза Илков.

По думите му към настоящия момент има постигнати резултати, които ще бъдат обявени след приключването на операцията. Във фокуса на операцията са трафикантите и всички лица, които имат участие в този вид престъпна дейност. Целият ресурс, с който разполага МВР, ще бъде ангажиран за ефективното противодействие на тези престъпления, коментира директорът на ГДНП.

Миналата седмица операцията, която беше проведена, беше насочена към лицата, ангажирани към системата за разплащане "хавала", така че те се допълват, добави Илков. Директорът обясни, че това е система, която е взаимосвързана и действията на МВР ще продължават във всички посоки, при които има основание за наличие на граждани и групи, ангажирани в трафика на мигранти през България.

Проверяват се десетки адреси в различни градове, както и няколко в столицата. По неофициална информация на БНТ и БНР над 40 нелегални мигранти са открити в склад до София. Задържани са и трима души.

 

През миналата седмица във връзка с мигрантския натиск министърът на вътрешните работи Калин Стоянов каза, че е направена реорганизация на силите, разположени по границата, и това вече дава резултат. Главният секретар Петър Тодоров пък посочи, че се увеличава броят на командированите служители от различни структури по границата.

Министърът и главният секретар отбелязаха, че ако преди опитите за незаконно преминаване са били около 1000, то сега са към 600. Те посочиха нуждата от повече служители в Гранична полиция, където са необходими още около 1200 полицаи.