Рецидивистът от Световрачане и още трима души са задържани при спецоперация на СДВР. Венцислав Дамянов, който беше пуснат под домашен арест, отново е задържан на адреса, където му е мярката "домашен арест". Това съобщи на брифинг старши комисар Георги Алексиев, заместник-директор на СДВР.

Венцислав Дамянов бе задържан заради бой в заведение. Проверява се дали е  нарушил мярката за неотклонение. Към момента трудно се намират свидетели. "Това, което страшно много ни пречи, е липсата на гражданска отговорност у хората - пред вас застават, но, когато се наложи да се документират техните сведения, просто се дърпат назад", откровен беше Георги Алексиев.

Полицейската операция се провежда в софийските села Световрачане, Войнеговци и Нови Искър след сигнали за терор над хората и престъпления в района.

"Извършва се проверка дали наистина лицето не е спазило мярката, нямаме конкретни данни, че това е така. Това са хора, които се познават и контактуват помежду си, не става въпрос за организирана престъпна група", поясни комисар Алексиев. 

Снимка: МВР

Възможно е операцията да продължи, там където е по-малко полицейското присъствие, целта е да се извърши профилактика на лица от криминален контингент. Извършват се проверки на моторни превозни средства, граждани, за алкохол и наркотични вещества на водачите. Проверени са няколко адреса, задържани са 4 лица, три от които са активен криминален контингент.

"При операцията има намерена тревиста маса, два газови неогнестрелни пистолета, предадени са експертиза, извършва се проверка относно документите за редовност на тези оръжия", допълни старши комисар Георги Алексиев, заместник-директор на СДВР. 

Противно на по-ранните информации, не е имало гонка при арестите, стана ясно от думите на Алексиев и добави, че общо 50-60 души от крими контингента са установени в хода на операцията. 

Снимка: МВР