Системата за дистанционно отчитане на EVN издала незаконната ферма за криптовалута в Чирпан, обяви пред журналисти Здравко Братоев, член на съвета на директорите на електроразпределителното дружество.

На място проверка е установила рекордната мощност от 145 мегавата. Това е моментна мощност, но е открит заключен електромер и има кражба на ток, обясниха специалисти от ЕВН.

Теренът е на частно лице и е бил отдаден под наем преди два-три месеца. Захранването на машините и охлаждането на помещенията е ставало чрез въздушен кабел, включен директно в трафопоста.

Пристигналият полицейски екип е открил в сградата близо 40 копачки за биткойни. Най-вероятно производството се е извършвало дистанционно, предполагат от електроразпределителното дружество.

Цената на един биткойн днес е достигнала 75 хиляди лева, а в началото на тази година е била 53 000 лева.

Това е четвъртата ферма за производство на криптовалута на територията на дружеството през последните две години.

Полицията издирва собствениците на незаконното производство на цифрови пари, обяви по-рано пред журналисти зам.-окръжният прокурор Георги Видев. По случая е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител по чл. 244 от НК и е назначена техническа експертиза.