Различни видове наркотици са иззети от частен дом във Враца при специализирана операция по линия на "Противодействие на производството и разпространението на наркотични вещества" на служители на сектор "Противодействие на криминалната престъпност", съобщиха от Областната дирекция на МВР във Враца.

Спецакцията се е провела на 19 май, но днес бе официално съобщено за нея. 

По време на операцията полицаите са установили и задържали във вход на жилищен блок 24-годишен жител на града. При последвалото претърсване в жилището му са намерени и иззети: 2 килограма амфетамин; 2 килограма суха листна маса (канабис), 500 грама таблетки екстази; 100 грама амфетамин; 200 грама метамфетамин; общо 5 килограма суха листна маса - "чай за пушене", третирана с кетамин, 2 килограма от химическото вещество, с което се произвежда синтетичния опиат; 20 килограма суха листна маса и множество съдове и съоръжения, предназначения за производство на синтетичния опиат. При последващо претърсване в офис на фирма, ползван от същото лице, е намерен 200 грама кокаин.

От полицията уточняват, че по случая са задържани две лица и е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.354 а, ал.1 от НК.

Според разпоредбата "който без надлежно разрешително произведе, преработи, придобие или държи наркотични вещества или техни аналози с цел разпространение, или разпространява наркотични вещества или техни аналози, се наказва за високорискови наркотични вещества или техни аналози - с лишаване от свобода от две до осем години и с глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева, а за рискови наркотични вещества или техни аналози - с лишаване от свобода от една до шест години и с глоба от две хиляди до десет хиляди лева. Когато предмет на престъплението са прекурсори или съоръжения или материали за производство на наркотични вещества или техни аналози, наказанието е лишаване от свобода от три до дванадесет години и глоба от двадесет хиляди до сто хиляди лева".

За БТА от полицията съобщиха, че това е най-голямото количество наркотици иззети от частно лице във Враца от началото на годината. Преди няколко дни служители на Районното управление в Бяла Слатина иззеха растения от рода на конопа, открити при проверки в два частни дома в града.