Разкрита е най-голямата печатница за неистинни парични знаци в последните 11 години. Това каза на брифинг зам.- главният прокурор Иван Гешев пред журналисти в Слънчев бряг.

"За последните 3 дни не сме правили исторически анализ, може и да е най-голямата печатница в последните 20-30 години", коментира той.

Всички снимки можете да видите тук>>>

"Намерени са в различна степен на довършеност над 11 млн. евро и над 1,8 млн. щатски долара", заяви Иван Гешев.

Снимка: МВР

Заместникът на ръководителя на Специализираната прокуратура Димитър Петров допълни, че са претърсени над 30 адреса, на които са открити фалшивите парични знаци. Иван Гешев уточни, че печатницата е открита в хотел в Слънчев бряг.

"На 20 октомври беше разкрита организирана престъпна група с цел разпространение на неистинни парични знаци с користни цели", каза на брифинг наблюдаващият прокурор Евгения Деянова.

"Като обвиняеми са привлечени 4 лица. Те са задържани в процес на изготвяне на паричните знаци. Във вторник предстои внасяне на искане за постоянно задържане под стража на четиримата. Това са банкноти с индикатив, какъвто до момента не е бил намиран. Банкнотите имат всички елементи на защита, воден знак и светещи линии, както истинските. Предстои банкнотите тепърва да бъдат предоставени за анализ, включително на Интерпол", каза още наблюдаващият прокурор.

Снимка: МВР

"Предстои установяване на пътя на банкнотите. Работи се в направление дали банкнотите са били изнасяни извън страната. Банкнотите са били продавани срещу 6% от стойността на еврото, а доларовите банкноти - срещу 20% от стойността", обясни тя и допълни, че фалшивите банкноти са от 500 и 100 евро, както и от 50 долара.