10 души са задържани при специализирана полицейска операция по неутрализиране на организирана престъпна груп за трафик на мигранти в София и Монтана, съобщи директорът на Главна дирекция "Гранична полиция" главен комисар Антон Златанов преди заседанието на парламентарната Комисия по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и еврозоната.

"Задържаните са десет лица на десет обекта в София тази сутрин. Един се издирва, не е бил на адреса", коментира директорът на "Гранична полиция" и съобщи, че по операцията още текат процесуално-следствени действия, претърсвания и разпити на свидетели.

Едно лице е под "домашен арест" в Монтана.

Към осем от задържаните ще има предявени обвинения, към шестима обвиненията вече са повдигнати и са с мерки за задържане за 72 часа. За останалите след изтичането на 24-часовата мярка за задържане ще се вземе решение, може би ще бъдат свидетели, каза още Антон Златанов.

Задържаните са стопанисвали офис за бързи кредити в ж.к. "Младост 1А" в София. Те са изградили канал за транспортиране на нелегални мигранти през територията на страната. За целта са набирали шофьори от клиентите на офиса си, които са били в затруднено финансово състояние.

"Групата е действала по следния начин: има двама лидери, които чрез принуда и заплахи са принуждавали изпаднали в парична недостатъчност и зависимост хора да превозват мигранти", поясни главният комисар.

Те са съпровождали леките автомобили, превозващи мигранти. Поддържали са връзка с другите водачи чрез мобилни приложения и своевременно са ги предупреждавали за наличието на полицейски патрули по маршрута. Ако някой от набелязаните клиенти е отказвал да участва в трафика на мигранти, е бил подложен на заплахи и побои.

"Всички задържани са българи. Интересното е, че лидерите не са криминално проявени", каза още Златанов и уточни, че половината от задържаните също не са криминално проявени и не са осъждани.

"Групата е много мащабна, с ясни и различни нива, с лидери, с техни помощници и изпълнители", поясни директорът на "Гранична полиция" и уточни, че маршрутът за превозването на мигрантите е бил от Турция към Западна Европа през Сърбия.

В някои от случаите мигрантите са били транспортирани от турско-българската до българо-сръбската граница директно, а в други транспортирането е ставало на етапи. Организаторите на престъпната група са взимали между 3500 и 4500 евро на мигрант.

"Изключително добра съвместна работа имахме под надзора на Софийска градска прокуратура през целия период. От няколко месеца наблюдаваме групата, извършваме оперативно-издирвателни мероприятия", каза още Златанов и изтъкна, че реализация на толкова мащабна организирана престъпна група от години не е правена.

"Всеки, който се упражнява по различни медии, че случайно са залавяни по кръстовища и след катастрофи трафиканти на мигранти, трябва да си взима думите назад. Тъй като много пъти и аз, и мои колеги заявявахме, че понякога се налага да оставим трафиканта, шофьора на мигрантите да премине и да го заловим където и когато ние преценим, за да можем след няколко месеца да документираме в няколко тома доказателствен материал, за който да нямаме съмнение, заедно с прокурорите, за това че трябва да бъдат повдигнати обвинения", коментира Антон Златанов.