Полицията неутрализира престъпна група, транспортирала нелегални мигранти през България. Задържани са трима чужденци и двама българи. Това съобщават от МВР, като поясняват, че бежанците са си плащали по 3000 евро, за да бъдат транспортирани от Турция до България.

Спецоперацията е реализирана съвместно с Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), в координация с "Европол" и под ръководството на Софийска градска прокуратура (СГП).

Служители от отдел "Трансгранична организирана престъпност" ГДБОП започва разследването през 2022 г., след постъпили материали от ДАНС. Антимафиотите наблюдавали участниците в групата продължително време, с оглед събиране на достатъчно данни за извършваната престъпна дейност.

Разпитани са свидетели, направени са огледи на местопроизшествия, претърсвания и изземвания, различни справки и др.

В хода на спецоперацията, реализирана на 7 ноември, служителите от ГДБОП, заедно с агенти от ДАНС и под ръководството на СГП, са задържали трима чужди и двама български граждани. Акцията е извършена в координация с "Европол".

Според събраните данни престъпната група поемала нелегалните мигранти в района на град Елхово и ги извеждала до определени точки в районите на Ямбол и Бургас. Осигурявала им транспорт и квартири за настаняване до и в град София, а в последния етап от реализирания трафик, извеждала нелегалните чужденци до граничната зона със Сърбия.

Според информацията престъпната група е била ангажирана с нелегалното превеждане основно на сирийски граждани, транспортирани в групи от пет до 10 души. За осигуряване на безпроблемното пътуване трафикантите използвали "отцепващи" автомобили.

Полицията е иззела документи, включително договори за извършвани парични преводи, мобилни телефони, използвани от членовете на групата за комуникация и подаване на координати през приложения за криптирана връзка, дневници със записки, както и суха тревиста маса, реагирала при направения полеви тест на марихуана.

Събраната информация показва, че за транспортирането си от Турция до София всеки мигрант е заплащал около 3000 евро, за настаняване в София - 50 евро, а за преминаване през българо-сръбската граница в района на Драгоман - 1500 евро.

Петимата задържани са криминално проявени и осъждани, като трима от тях са с присъди, свързани с нелегална миграция. Спрямо всеки от обвиняемите наблюдаващият прокурор е постановил процесуална принуда задържане за срок до 72 часа с цел довеждането им пред съд.

Вчера по искане на Софийска градска прокуратура, Софийският градски съд е взел мярка за неотклонение "задържане под стража" по отношение и на петимата задържани. Действията по разследване продължават под надзора и ръководството на СГП.