Разбиха банда автокрадци, задигали скъпи коли, и палили жилища. Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност четири лица по досъдебно производство за участие в организирана престъпна група за кражби, противозаконно отнемане на скъпи автомобили и вещно укривателство, съобщават от прокуратурата.

С постановление на наблюдаващия прокурор от 17.11.2020 г. двама от обвиняемите - мъже на 34 г. и на 46 г., са били задържани за срок до 72 часа, а в късния следобед на 19.11.2020 г. Специализираният наказателен съд им е определил постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". Другите двама разследвани са обявени за общодържавно издирване и принудително довеждане.

Според събраните до момента доказателства групата е действала от началото на 2015 г. до 10 ноември тази година в София.

На 9 юни 2018 г. в столицата нейни членове са участвали в противозаконно отнемане на лек автомобил "Рейндж Роувър", модел "Спорт", на стойност 101 070 (сто и една хиляди и седемдесет) лева.

Разследва се и противозаконно отнемане на още два автомобила, палеж на автомобил "Ауди", модел "Q7", както и опит за палеж на вратата на жилище, извършени по различно време в София.

Един от мотивите, с които Специализираният наказателен съд е уважил искането на прокуратурата двамата изправени пред него обвиняеми да останат под стража, е, че има опасност те да извършат нови престъпления,

ако им бъде определена по-лека мярка за неотклонение.

Задържаните са осъждани, единият вече е изтърпявал ефективно наказание

"лишаване от свобода" за противозаконно отнемане на кола.

Определението, с което Специализираният наказателен съд им е наложил постоянна мярка за неотклонение, подлежи на обжалване. След като и обявените за издирване участници в групата бъдат задържани, прокуратурата ще им предяви обвинения.