71-годишен мъж е бил убит от 31-годишния си син с психично разтройство в шуменското село Зайчино ореше, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Шумен. По думите на старши комисар Георги Гендов и окръжният прокурор Орлин Куздов убийството е извършено по особено жесток начин. 

На брифинг те съобщиха подробности за престъплението. Вчера, малко преди 13:00 часа, в полицейското управление в Нови пазар е отишла 64-годишна жена от града, която казала, че е притеснена, тъй като съпругът ѝ, който живее в семеен имот с 35-годишния им син в новопазарското село, не отговаря на телефонните ѝ обаждания.

Незабавно към имота са изпратени екипи на полицията в Нови пазар, които установили на място множество нанесени щети на пристройка до къщата, разхвърляни електроуреди, различни други вещи и предмети. На пода в същата пристройка е намерен мъртъв и 71-годишният мъж.

Незабавно е уведомен дежурен прокурор и окръжния прокурор на Шумен. В рамките на проведените процесуално-следствени действия е установено, че смъртта на мъжа е настъпила в резултат на множество травматични увреждания по главата и тялото му. В рамките на извършения оглед са събрани множество веществени доказателства, чрез които тепърва ще се установява механизмът на извършеното престъпление.

Като съпричастен към извършеното деяние е установен и задържан 35-годишният сън на жертвата.

Снимка: БТА

Към момента имаме данни, че 35-годишният мъж от Нови пазар страда от параноидна шизофрения с биполярно разстройство. След като му бъде повдигнато обвинение, ще бъде настанен в психиатрично заведение за изследване, където може да остане не повече от 60 дни. Това е вид принудителна мярка, равностойна на задържане под стража, каза Орлин Куздов, цитиран от БТА.

Той уточни, че ако се съберат доказателства, че извършителят не разбира свойството и значението на действията си и да ръководи постъпките си, делото ще бъде прекратено и ще бъде изпратен за прилагане на принудителни медицински мерки, които се вземат от Районния съд.

Мъжът е известен на полицията с извършени от него кражби. Той е криминално проявен, задържан е за управление на автомобил под въздействието на наркотични вещества, каквито са установявани и в него, каза още Гендов.

Директорът на Областната дирекция на МВР в Шумен старши комисар Георги Гендов и окръжният прокурор Орлин Куздов

Снимка: БТА