Между 30 и 40 тона отпадъци са заровени в района на бивше ТКЗС край Червен бряг, където от тази сутрин тече акция на Специализираната прокуратура, съобщи БНТ.

Всички снимки вижте тук >>

Вече часове наред експерти установяват кога и как са заровени боклуците, както и откъде са доставени.

Открити са малки пластмасови гранули, вероятно от акумулатори, но към този момент експертите не се наемат да кажат чия е страната им на произход.

Експерти взимат и проби за радиактивност от почвите в района. Сега отпадъците трябва да бъдат изровени и откарани.

Според разследващите заровените отпадъци са били открити преди около месец, а са били заровени преди най-малко година.

Преди две седмици стана ясно, че площадката на бившето ТКЗС е ползвана за незаконно депониране на отпадъци и се установи, че е възможно част от тях да са заровени.

Снимка: БНТ

На място са наблюдаващите прокурор по разследването, по което са обвиняеми бившия зам.-министър на екологията Красимир Живков и бизнесмените братя Бобокови.

По-късно от Специализираната прокуратура съобщиха, че в хода на разследването срещу престъпната група за незаконен внос и преработка на отпадъци, в която участници са братя Бобокови и бившия зам.-министър на екологията Красимир Живков, е било установено, че част от отпадъците, генерирани от търговско дружество, собственост на обвиняемите Атанас и Пламен Бобокови, са били загробвани в землището на Червен бряг и с.Рупци, в дълбоки силажни и изкопни ями.

Снимка: Twitter/Иван Гешев

Първоначалният анализ сочел, че са установени над 30 тона отпадъци, включително и части от акумулаторни батерии, които по външни белези могат да се определят като опасни. На местопроизшествието са били измерени ниски нива на радиация, които не са опасни за здравето и околната среда.

Снимка: Twitter/Иван Гешев

В огледа са участвали служители на ДАНС и МВР, на Областна администрация - Плевен, Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", експерти от АЕЦ - Козлодуй, МОСВ и ИАОС, както и специализирани лаборатории за изследване на отпадъци.

"Наскоро един политик заяви, че бизнесът напускал България. Ако тези "бизнесмени" са хората, които тровят земята и въздуха на нашите деца, да заминават, само че преди това ще направим всичко възможно, да бъдат осъдени. Няма да допусна страната ни да бъде сметище!", написа гневно в Туитър по-рано днес главният прокурор Иван Гешев.