Софийската районна прокуратура започва наказателно производство срещу Георги Семерджиев, известен като Жоро Шопа, за лично укривателство на семейство Арабаджиеви, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

По думите й, държавното обвинение ще извърши спешни действия по събиране на доказателства и ангажиране на наказателната отговорност на Семерджиев. Именно в къщата му в Барселона вчера бяха задържани издирваните с червена бюлетина от Интерпол Ветко и Маринела Арабаджиеви.

Арнаудова уточни, че раследването е за това, че Жоро Шопа е спомогнал Арабаджиеви - лица, които са обвинени в извършване на престъпление, да избегнат или да бъде осуетено спрямо тях наказателното преследване или да останат ненаказани, без да се е споразумял с тях преди да са извършили престъплението.

Днес Семерджиев е бил освободен, тъй като швейцарските власти са оттеглили искането си за екстрадицията му. От Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ при МВР са извършили съответните проверки и са установили, че издаденият от швейцарските власти сигнал за международно издирване на Георги Семерджиев е заличен“, каза още говорителят на главния прокурор.

По-рано днес главният секретар на МВР Ивайло Иванов съобщи, че се очаква съпрузите да бъдат екстрадирани в България до две седмици.