Разследване е установило, че заместник-министър на околната среда и водите е дал съгласие за транграничен превоз на отпадъци от Италия у нас, съобщиха от прокуратурата.

В момента зам.-министри във ведомството са Атанаска Николава, Красимир Живков и Николай Кънчев.

От държавното обвинение не съобщават името на заместник-министъра, но за ресор "отпадъци" в екоминистерството отговаря Николай Кънчев, който заема поста от квотата на ВМРО, съобщава БНР.

Въпросното решение е с № УО-110/06.12.2019 г. Така в България са влезли  25 000 тона отпадъци, уточниха от държавното обвинение. 

В хода на извършените процесуални действия на площадка в Плевен са открити огромно количество отпадъци, част от тях - в бали с нарушена цялост на опаковката. Изяснено е, че за тази площадка дружеството, което я използва, не разполага със съоръжения за третиране на отпадъци. Обектът не е водоснабден и електроснабден, няма назначени работници по трудов договор.

В съответствие с реда по Законa за управление на отпадъците и след уведомяване от наблюдаващия прокурор, главният прокурор Иван Гешев сезира министъра на околната среда и водите. Той изиска възобновяване на производството по издаване на разрешението за трансграничен превоз, поради установено съществено нарушение на изискване за законосъобразност.

Въз основа на разкритото конкретно нарушение, при издаването на решението за съгласие за трансграничен превоз, главния прокурор възложи на Върховната административна прокуратура да сезира министъра на околната среда и водите да извърши проверка и предприеме необходимите законосъобразни мерки.