Прокуратурата обяви петкратно увелеличение на незаконната миграция по българо-турската граница спрямо 2021 г и определи като причина за това дългото затъмненение в институционалните отношения между държавното обвинение и МВР въз основа на политически атаки. В момента обаче правоохранителните органи имат добро взаимодействие.

"Засиленият миграционен трафик е причина днес на територията на цялата страна да се извършват претърсвания и арести на адреси и автомобили на лица, за които данни, че се занимават с каналджийска дейност", заяви на брифинг говорителят на главния прокуроро - Сийка Милева. Операцията е под кодото име "Хавала"  - полулегален метод за прехвърляне на пари, който се ползва при плащане за организиране на трафик на хора.

Обект на разследване са организаторите от българска страна на големи канали за трафик на хора от Турция през България, Сърбия, Румъния и от там за страни от Централна и Западна Европа.  Проверяват се и лица, за които има данни, че са организирали транспортирането на чужденците, тоест лицата, които са набирали шофьорите, които са транспортирали шофьорите от точка А до точка Б. Проверяват се и лица, за които има данни, че са осигурявали помещения, в които временно са се настанявали мигрантите, съобщи Сийка Милева.

Тя посочи, че данните на прокуратурата сочат рязко увеличение на миграционен натиск през изминалата година.

Само за периода от 1 януари 2022 година до 31 декември има петкратно увеличение на незаконната миграция по българо-турската граница в сравнение с 2021 година и размерът им е съотносим с натиска от 2013 г. Има и увеличение на установените мигранти във вътрешността на страната. Това са граждани предимно от Афганистан и Сирия, като напоследък се установяват и граждани на Мароко", посочи Сийка Милева.

"За съжаление, дългото затъмненение в институционалното затъмнение между Прокуратурата и МВР, което беше въз основа на политическите атаки върху съдебната власт даде и своите горчиви плодове. В Бургас загинаха четирима български полицаи по време на изпълнение на служебните си задължения и искат да пресекат конкретни канали за каналджийство и незаконна миграция. Но в момента ние сме свидетели как правоохранителните органи започнаха да говорят на един език, как ние започнаха едно добро взаимодействие в работата и по този начин се надяваме да постигнем едни добри резултати - да пресечем този род престъпност, която засяга доста страни и доста граждани", каза говорителят на главния прокурор.

От Прокуратурата отчетоха, че за миналата година са образувани 1006 досъдебни производства от прокуратурите в петте апелативни прокуратури. Внесените обвинителни актове са 523, като са били повдигнати обвинения на общо 940 лица. Броят на осъдените лица за каналджийство е 590, като има едва 4 лица, които са получили оправдателни присъди за цялата отминала година.

Сийка Милева припомни, че преди дни главният прокурор Иван Гешев е провел среща с турския колега за борба с пресичане на нелегалната миграция в региона и изрази надежда, че с днешните действия правохранителните органи още веднъж да докажат, че могат да опазват външните граници на ЕС и се нядаваме в най-скоро време страната ни да стане членка на Шенгенското простраство.

По операция "Хавала" от прокуратата посочиха, че текат действия по разследване, които продължават и в момента, така че утре сутринта ще обявяват на брифинг за колко лица са събрани доказателства за повдигане на обвинения и какви мерки за неотклонение ще бъдат предявени.

Говорителят на главния прокурор съобщи още, че все още се издирват двамата обвиняеми за "Нексо",,които са обявени за международно издирване