Престъпна група от касоразбивачи беше разбита вчера при спесцакция на МВР в Бургас. Задържаните мъже са извършители на обири за стотици хиляди левове. При грабежите те са използвали сериозни технологии за заглушаване на алармени инсталации. Така успели да задигнат и над 6 килограма злато за около 250 000 лева.

Касоразбивачите действали в група по двама или по четирима, разказват столичните криминалисти, които ги разследват. Само в София, случаите от миналата година са 105, като разкритите са едва 10, съобщи Нова телевизия.

"Около 7- 8 групи са. Имат си отцепка, имат си шофьор, имат си човек за отключването на касовата врата или такъв, който ще реже със специализирана техника", казва един от полицаите, които от години се занимават с касоразбивачи.

Професионалните крадци никога не действали на сляпо, разказват още разследващите. Наблюдението на набелязаните обекти започвало месец по-рано. През това време се събирала информация за всичко и за всички.

"Кога има струпване на парични средства, кога се извършва инкасото, какъв вид е касата, какъв е заключващият механизъм на касата, как е закрепена, движението на служителите, отваряне, затваряне на магазина, кой служител в кое помещение работи", казва още полицаят.

За да задигнат касите с ценности, крадците били готови на всичко, като често разбивали и стени.

"В повечето случаи - с груба сила, итонг или тухла обикновено се разрушават с големи чукове. Докато вече за бетонните стени - бормашини, но това изисква повече време. Отнема 20-30 минути. Рискът е голям от вдигането на шум, но в повечето случаи се избират такива обекти, които са в покрайнините на жилищни райони. Обикновено това са складови бази или складове на магазини", казва полицаят.

Крадците задължително заглушавали и алармените системи с така наречените "тапи".

"Това е техническо средство, пригодено да заглушава определен тип честоти чрез подаване на по-голяма честота. И по-голямата честота заглушава по-малката и така се прекъсва връзката между системата на СОТ и алармата. Повечето си ги набавят чрез интернет пространството, но има и такива, които ги изработват", казва още полицаят.

Касите се разрязвали с флекс или с горелки.

За да не губят време напоследък крадците изнасяли целите каси, независимо колко тежат. Най-добрите в бранша пък направо ги отключвали. Всичките живеели богато, въпреки че по документи били безработни.

Касоразбивачите са с богати криминални досиета. Повечето са лежали в затвора.

"Те се задържат за едно престъпление, което са извършили, но преди това те са извършили още 3-4, които ние на този етап не можем да докажем", казва униформеният, пожелал анонимност.

В София идвали и гастролиращи касоразбивачи от околностите на града.