При мащабна специализирана операция на сектор "Борба с организираната престъпност" са разбити 12 наркооранжерии във Варна, съобщи днес окръжният прокурор на крайморския град Красимир Конов. Арестувани са 7 мъже, сред тях и ръководителят на престъпната група. Конов уточни, че задържаните не са криминално проявени, нито осъждани. Всички са на възраст между 30 и 33 години.

От оранжериите са иззети над 1000 стръка растения от рода на конопа, близо 15 грама хашиш и около 3 килограма марихуана. Намерени са и повече от 60 хиляди лева и около 3 хиляди евро.

Снимка: МВР

Конов каза още, че заради мащабите на операцията, помощ на колегите си от Варна са оказали и служители на БОП от Бургас, Русе и Плевен.

Всички оранжерии са във взети под наем апартаменти във Варна, като собствениците им или не живеят в града, или поне дълго време не го посещават, допълни началникът на сектор БОП Деян Горанов. Той уточни, че в рамките на операцията са претърсени общо 22 адреса и 4 автомобила. Групата е наемала необзаведени апартаменти, след което в тях е изграждала ел инсталация, система за климатизация, за пречистване на въздуха, поставяни са камери.

Снимка: МВР

Горанов допълни, че активната работа по неутрализирането на престъпната група е започнала преди около 2 месеца. Тепърва ще се изяснява точно колко време е действала и къде е пласирала дрогата.

Работата па случая продължава.