Властите на Граничния контролно-пропускателен пункт Хамзабейли-Лесово на българо-турската граница са разкрили група от 36 нелегални мигранти, скрити в ремаркето на тир, който пътувал към България.

По информация на Анадолската агенция нелегалните мигранти били качени на тира в Одрин. Тирът с румънска регистрация бил натоварен с лимони и трябвало да излезе през турско-българския пункт.

По пътя към границата наблъсканите в ремаркето хора останали без въздух и започнали да се задушават. Обадили се на телефон за спешна помощ. "Помогнете, задушаваме се, спасете ни", крещели те по телефона, съобщава БТА.

Екипи на жандармерията спрели тира на границата и от ремаркето слезли 36 мигранти. Пристигналите екипи на бърза помощ са им оказали медицинска помощ, като някои от мигрантите едва се държели на краката си.

Водачът на тира, румънски гражданин, е задържан от полицията в Одрин за нелегален трафик на хора.

При разпита в полицията мигрантите заявили, че искали да се прехвърлят в България и оттам в Европа. Нелегалните мигранти били от Сирия, Ирак и Палестина, като между тях имало жени и деца.

Мигрантите били предадени на Дирекцията по миграция за обратно връщане.

На 17 февруари т.г. в изоставен камион край софийското село Локорско бяха открити починали от задушване 18 мигранти. Други 34 нелегални чужденци, които са били сред наблъсканите без въздух в превозното средство, оцеляха, но се наложи да бъдат лекувани в болници. По случая бяха задържани петима, като впоследствие собственикът на камиона почина в софийския арест. За постоянно в ареста бе оставен бившият граничен Валентин Христов по обвинение в участие в престъпна група, свързана със смъртта на 18-те мигранти.

На 21 август пък 30 нелегални мигранти, част от които в тежко състояние, бяха открити в изоставен заключен бус на магистрала "Тракия". Осем от мъжете бяха в коматозно състояние, а общо 18 бяха настанени в различни болници у нас.