85-годишна жена получи обратно своите 4300 лева, които била излъгана да даде на телефонни измамници по-рано този месец. 

Около 14:30 часа на 12 март на жената, която е Добрич, се обадил непознат мъж. Представил се за служител на реда и поискал от нея съдействие за залавяне на извършители на телефонни измами. Потърпевшата предала сумата пред входа на жилището си. 

По-късно през деня жената разбрала, че е станала жертва на престъпление и подала сигнал в Областната дирекция на полицията в Добрич. Служители на Главна дирекция "Гранична полиция" предприели издирвателни и следствени действия на територията на граничния контролно-пропускателен пункт "Кардам", като установили къде са парите - били в две "мулета". Те са били разпитани, но няма доказателства да са участвали по някакъв начин в измамната схема, каза пред БТА говорителят на Районната прокуратура в Добрич Даниел Илиев. По случая е образувано досъдебно производство.

Вчера от Апелативната прокуратура във Варна съобщиха за друг подобен случай. Районната прокуратура в Добрич ръководи досъдебно производство за опит за телефонна измама на 82-годишна жена от Каварна, който случай е от 11 март. 

Потърпевшата получила обаждане от мъж, представящ се за началник на полицейско управление, който я предупредил, че може да е потенциална жертва на телефонна измама. След това възрастната жена получила второ обаждане от друг, играещ ролята на измамника, който я обиждал, заплашвал и опитвал да я заблуди. 

Последвало и трето обаждане - отново от мнимия полицейски началник, който инструктирал жертвата как да съдейства за залавянето на престъпниците. Под негово наставление жената взела всичките си налични спестявания в размер на 3560 лева и се придвижила с такси до Добрич, а след това тръгнала към Румъния - отново с такси. На граничния пункт "Дуранкулак" автомобилът бил спрян за проверка от служители на "Гранична полиция", които след разговор с видимо притеснената жена разбрали, че тя е жертва на опит за телефонна измама. 

Това са два случая, в които граничните полицаи, съвместно със служители на районните управления, успяват да пресекат такъв тип престъпление навреме, коментира прокурор Даниел Илиев. "Не е малко да ги спреш на границата. Това е една преценка, която според мен показва висок професионализъм", допълни той.

Двете телефонни измами са единствените от началото на годината, каза още говорителят на Районната прокуратура в Добрич. По думите му това се дължи на работата на областната дирекция на МВР, която извършва превантивен контрол чрез кварталните полицаи - те редовно посещават възрастната част от населението, която е обект на подобни престъпления. В помощ са и предупрежденията, които прокуратурата отправя към гражданите чрез медиите, допълни той.