Гневни хора се събраха снощи на протест в Чикаго и някои от тях влязоха в сблъсък с полицията, след като снощи полицай простреля един мъж в квартала Саут сайд, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Простреляният е бил отведен в болница, където го обявили за мъртъв.

Четирима протестиращи са арестувани и няколко полицаи са леко ранени при сблъсъци, избухнали след инцидента, съобщи началникът на патрулите в Чикаго Фред Уолър на пресконференция. Той добави, че събралите се след инцидента са станали агресивни, хвърляйки бутилки и скачайки по полицейски автомобил. Няколко патрулни автомобила са повредени, уточни той.

Говорителят на чикагската полиция Антъни Гулиелми обясни в Туитър инцидента така: патрулиращи в квартала полицаи са опитали да разпитат мъж, който е изглеждал въоръжен. При стрелбата не били пострадали полицаи.

На мястото на стрелбата е открито оръжие, добави говорителят, но не уточни, дали мъжът го е държал в ръка, когато е бил застрелян.

По-късно на мястото на стрелбата се стигна до сблъсък между скандиращи лозунги протестиращи и полицаи с палки. Видеозаписи показаха как двете страни се блъскат и е повален мъж, заобиколен от полицаите.

По тъмно протестиращи продължили да обикалят квартала, крещейки обиди по полицаите и замервайки ги с бутилки.