Двама полицаи от Пловдив, арестувани в четвъртък вечерта за подкуп от луканка, остават в ареста за 72 часа, съобщи БНТ.

Униформените служители са заловени при акция на отдел "Вътрешна сигурност". По неофициална информация арестуваните са Георги М. и Груйо Г. от състава на "Охранителна полиция", като били задържани с две каси луканка на приблизителна стойност около 200-300 лева.

Двамата били следени за участие в канал за нелегални продажби на дизелово гориво, крадено от тираджии. Телефоните им били послушвани и така се разбрало кога и къде ще си вземат рушвета за Нова година, съобщи "Труд".

Първоначално арестът на униформените от Пето районно в Пловдив бе за срок от 24 часа, но наблюдаващият прокурор е решил да удължи задържането на 72 часа.  

От полицията заявиха, че по случая вече е започнала дисциплинарна проверка и до приключването ѝ двамата са отстранени от служба.

Наблюдаващият прокурор трябва да прецени дали след изтичането на 72-часовата мярка да поиска задържането на двамата полицаи под стража или да бъдат освободени.

Това не е първи случай на подобен рушвет в Пловдивско. През 2019 г. с подкуп под формата на луканка бяха задържани трима инспектори от ДАИ. В края на октомври т. г. Върховният касационен съд постанови ефективни присъди за Станко Милушев, Паун Тенев и Димитър Янакиев съответно по 3 и 2 години. Наказанията вече се изпълняват.