Бизнесменът Николай Банев, който е подсъдим в специализирания съд за данъчни престъпления и по още няколко обвинения, е диагностициран с COVID-19 в събота. Това съобщи адвокатът му Христо Ботев и допълни, че по тази причина се налага да бъде отложена насрочената за 8 март операция. Банев е със съпътстващи заболявания.

Бизнесменът, който от почти две години е в ареста, бил поставен в "нещо като изолатор" , обясни защитникът му и беше категоричен, че в това помещение нямало никакви условия, още повече медикаменти.

Преди близо седмица специализираният съд отказа да пусне Николай Банев на свобода. Защитата му ще протестира пред апелативния спецсъд.

През август 2019 г. Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу Николай, Евгения и Мария Баневи.

От прокуратурата тогава съобщиха, че те са обвинени за участие в организирана престъпна група, за данъчни престъпления, изпиране на пари, както и за незаконно притежание на оръжие.

Николай Банев е обвинен като извършител на данъчните престъпления, а съпругата му - като негов помощник. Двамата са предадени на съд, като съизвършители в съучастие на изпирането на пари.

Евгения Банева е с мярка "подписка" от лятото на 2019 г., когато излезе от следствения арест с мотива, че се налага провеждане на оперативно лечение в спешен ред и че настоящото здравословно състояние на обвиняемата не е съвместимо с условията зад решетките.