Детето на година и девет месеца, което е в кома в пловдивската УМБАЛ "Свети Георги", имало черепно-мозъчна травма, разкъсвания на белия дроб, както и множество увреждания, синини и следи от ухапвания по цялото тяло. Това съобщиха на брифинг от Районната прокуратура в града под тепетата.

41-годишната майка, която осиновила момиченцето преди година, е задържана за срок до 72 часа и е обвинена в причиняване на тежка телесна повреда в условията на домашно насилие на малолетно лице.

"Сигналът, че детето е в много тежко състояние, е подаден от лекарите. То е закарано в болницата от майката, която пред лекарите потвърдила, че тези травматични увреждания по тялото на детето са причинени от неговото падане от спалнята", отбеляза районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев.

По думите му момиченцето е било в безсъзнание, с множество увреждания и синини по цялото тяло с различна давност, което усъмнило лекарите.

"По тялото му има и следи от ухапвания", каза още Грошев, като допълни, че специалистите са установили още черепно-мозъчна травма, разкъсвания на бял дроб и допълнителни травматични увреждания.

"Майката е задържана обвинена в причиняване на тежка телесна повреда на малолетно лице в условията на домашно насилие. Предстои да бъде взета най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража", пояси още Грошев.

Жената обяснила, че детето било паднало, а за да го свести, започнала да го хапе. 

"Тази съвкупност от обяснения доведе до това, че назначихме съдебно-психиатрична и психологична комплекса експертиза на майката, за да преценим нейното психично състояние. Заключението на експертизата ще бъде факт утре", добави заместник районният прокурор на Пловдив Атанас Илиев.

По думите му е проведена кореспонденция и със социалните служби.