Гранични полицаи задържаха двама каналджии и 36 незаконни имигранти. Операцията е проведена под ръководството на РУ- Свиленград.  Реализацията е в рамките на предприетата от служители на РД "Гранична полиция"- Елхово и Смолян и ОДМВР-Хасково специализирана полицейска операция по противодействие на опити за незаконна миграция през българо-гръцката и българо-турската граници, установяване на чужди граждани, незаконно пребиваващи в граничната зона на област Хасково. Операцията е осъществена при интензивен обмен на данни между трите структурни звена на МВР и под наблюдението на Районна прокуратура - Свиленград. За целта били излъчени гранични полицейски наряда от ГПУ Ново село за наблюдение на държавната граница, а съвместни екипи предприели проверки на лица и автомобили, хотели, хостели, заложни къщи и селскостопански постройки, бунгала и други места, където е възможно укриването на незаконни мигранти.

В хода на действията вечерта на 26 септември, в землището на с. Мезек, било засечено незаконно преминаване на държавната граница. В района униформените забелязали два автомобила, движещи се към вътрешността на страната - "Мерцедес" и "Форд Галакси". След предприето преследване на колите автопатрули на ГПУ-Ново село и ОДМВР-Хасково спрели мерцедеса в землището на село Сива река и задържали водача - 33-годишен старозагорец. В автомобила били установени 17 чужди граждани - мъже, жени и деца, по техни данни иракски граждани. При последващите оперативно-издирвателни действия е установен и задържан като съпричастен към случая и вторият водач - 23-годишен мъж от Гълъбово. Във форда му били открити още 19 чужденци, които също се представили за иракчани.

Двамата шофьори и нелегалните чужди граждани са задържани. Образувани са досъдебно производство и бързи производства. Работата по случая продължава под наблюдението на прокуратурата.

По-рано стана ясно, че 18 нелегални мигранти са задържани край км 64 на автомагистрала "Тракия". Рано тази сутрин местен жител сигнализирал, че е забелязал група чужденци в гориста местност в непосредствена близост до 64-ти километър на автомагистрала "Тракия" в посока за София. Светкавично натам бил насочен екип на сектор "Пътна полиция" при ОДМВР - Пазарджик, патрулирал наблизо. Униформените установили на място 18 чужденци - 14 мъже и 4 деца, а при предприетата проверка станало ясно, че те се придвижвали без документи за самоличност. Към района били насочени и служители на РУ - Септември и група "Миграция".