44 нелегални мигранти бяха задържани в Бургас тази нощ, съобщиха от Областната дирекция на МВР в морския град.

Около 03.10 ч. тази сутрин на ул. "Струга" в посока УМБАЛ-Бургас служители от сектор "Пътна полиция" са спрели за проверка товарен автомобил влекач "ДАФ" с турска регистрация.

Камионът е бил управляван от 33-годишен румънски гражданин. В полуремаркето са открити 44 мигранти, които са декларирали, че са от Афганистан.

При проверка е установено, че водачът е неправоспособен. Мъжът е тестван за употреба на алкохол и наркотици. Пробите са отрицателни. 

По случая се води досъдебно производство.

В петък парламентът повиши наказанията за трафик на нелегални мигранти. 

Който преведе през границата на страната отделни лица или групи от хора без разрешение на надлежните органи на властта или макар с разрешение, но не през определените за това места, се наказва с лишаване от свобода от три до осем години и глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева, приеха народните представители. Досега за това престъпление се предвиждаше затвор от една до шест години.

Наказанието е лишаване от свобода от три до десет години, глоба от десет хиляди до тридесет хиляди лева и конфискация на част или на цялото имущество на дееца, ако през границата е преведено малолетно или непълнолетно лице, превеждането е организирано от група или организация или е извършено по поръчение и/или в изпълнение на решение на организирана престъпна група, когато деянието е съпроводено със съпротива и/или неподчинение спрямо орган на властта и/или е извършено чрез разрушаване, подкопаване или повреждане на съоръжение за охрана на границата. Досега наказанието беше от една до десет години затвор.