Рекордна пратка от 377,780 кг марихуана разкриха митничари на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Капитан Андреево". Подробности за случая дадоха на пресконференция окръжният прокурор на Хасково Иван Стоянов и началникът на митническия пункт Георги Господинов.

Наркотикът е бил превозван в товарен автомобил с турска регистрация, управляван от турски гражданин, по дестинация Германия - Турция.

Той е на стойност 6,044 млн. лева, съобщи БТА.

Водачът с инициали А. К., на 40 години, е задържан за 72 часа и са му повдигнати обвинения, каза Иван Стоянов. Марихуаната е намерена в товарния отсек на автомобила между празни пластмасови палети, посочи Стоянов и определи случая като особено тежък. Той обясни, че предвиденото наказание в закона е между 15 и 20 години затвор и глоба между 200 000 и 300 000 лева. Утре в съда ще бъде внесено искане за постоянна мярка за неотклонение.

Снимка: БТА

На журналистически въпрос Стоянов отговори, че по първоначални данни не става дума за организиран канал, а за единична пратка. Камионът е влязъл у нас от Румъния.

Началникът на митническия пункт "Капитан Андреево" Георги Господинов поясни, че до разкриването на случая се е стигнало, след като на митническа служителка е направило впечатление разминаването между теглото на камиона по документи и отчетеното на везната на митницата. Последвала е проверка с рентген, която е показала необичайни плътности в товарното помещение, както и физически контрол, при който е установен наркотикът. Господинов уточни, че става дума за рекордно количество марихуана, задържано някога на пункта.

Със съответните служби в Германия и Турция ще бъде контактувано за търсене на подробности и изясняване на престъпната дейност докрай, уточни окръжният прокурор Стоянов.

Снимка: БНТ

От вчера на ГКПП "Капитан Андреево" са командировани двама инспектори от митническата и гранична служби на САЩ, припомни Господинов. Те ще останат четири месеца с българските си колеги.

Миналата година на пункта при 19 случая са задържани общо 275 килограма различни видове наркотици.