26 нелегални мигранти от Сирия, Ирак и Марако са заловени при полицейска акция на улица "Царибродска" 65 в столичния квартал ж.к. "Света Троица" снощи.

Мигрантите са откарани в Трето РПУ и след снемане на техните обяснения, ще бъдат откарани в някой от мигрантските в центрове - на Агенцията по бежанците или на МВР в София. По случая е образувано досъдебно производство.

Предстои да бъде изяснено дали адресът е бил "депо" за нелегални имигранти, откъдето те са извозвани към българо-сръбската граница.

От прокуратурата съобщиха, че наблюдава досъдебно производство, свързано с чужди граждани, открити в апартамент в София. Оттам уточняват, че миграните са открити на 13 октомври, около 22,40 часа, в апартамент на ул. "Царибродска", с цел да набави имотна облага, неизвестен до момента извършител е подпомогнал 26 чужденци - граждани на Ирак, Сирия и Мароко да пребивават в страната в нарушение на закона. Разследването се води за престъпление по чл. 281, ал. 1 от НК. Наблюдаващият прокурор е дал указания какви действия да се предприемат в хода на досъдебното производство. Разследването по случая продължава.

В последните няколко месеца сред задържаните мигранти има все повече мароканци. Експерти коментират, че причината за това е, че западноевропейските държави да са засилили мерките за сигурност в Средиземно море, а мароканците пътуват до Турция без ограничения и оттам атакуват с българо-турската граница

Трафикантите през последните месеци са сменили тактиката си и карат мигрантите до София или директно до Сръбската граница, а не както преди - да ги изоставят на АМ "Тракия", коментират още експерти.