Правоприлагащите органи в девет държави закриха незаконната тъмна мрежа за електронна търговия "Монополи маркет" и арестуваха 288 заподозрени в покупко-продажба на наркотици оттам, съобщи Европол.

Доставчиците са били активни на пазара, известен като "Монополи маркет", който продава лекарства на клиенти по целия свят в замяна на биткойн и криптовалута.

Повече от 50,8 милиона евро в брой и виртуални валути, 850 кг наркотици и 117 огнестрелни оръжия са били иззети по време на операцията, се казва в изявление на Европол. Иззетите наркотици включват 285 кг амфетамини, 43 кг кокаин, 43 кг Ем Ди Ем Ей (MDMA) и над 10 кг Ел Си Ди (LSD) и екстази.

Операцията с кодово име "СпекТор" е включвала екипи от Австрия, Франция, Германия, Нидерландия, Полша, Бразилия, Великобритания, САЩ и Швейцария. Задържаните са именно от тези държави, като най-голям е броят им в САЩ - 155, Обединеното кралство - 55 и Германия - 52.

"Монополи маркет" стартира през 2019 г., но по-късно беше иззет от правоохранителните органи през декември 2021 г.  Европол обаче потвърди за първи път днес, че "Монополи маркет" е бил конфискуван от германските власти през 2021 г. и използван за събиране на доказателства за продавачите и клиентите, които са купували и продавали наркотици на сайта.

"Европол събира разузнавателни пакети въз основа на множество доказателства, предоставени от германските власти, които успешно заловиха престъпната инфраструктура на пазара през декември 2021 г.", се казва в публичното съобщение на Европол.

"Тези целеви пакети, създадени чрез кръстосано съпоставяне и анализиране на събраните данни и доказателства, послужиха като основа за стотици национални разследвания."

"Продавачите, арестувани в резултат на полицейската акция срещу "Монополи маркет", също са били активни на други незаконни пазари в тъмната мрежа." Операция "SpecTor" използва събраните доказателства, за да се насочи към продавачи и купувачи на големи количества на пазари в тъмната мрежа, които продават наркотици и огнестрелни оръжия на други потребители в замяна на криптовалута.

Редица разследвания за идентифициране на допълнителни лица зад акаунти в тъмната мрежа все още продължават. Тъй като правоприлагащите органи получиха достъп до обширните списъци с купувачи на продавачите, хиляди клиенти по целия свят също са изложени на риск от съдебно преследване.

През април 2022 г. германските и американските власти затвориха и "Hydra", който беше най-доходоносният пазар за тъмна мрежа с прогнозни приходи от 1,23 милиарда евро. Свалянето на Hydra отбеляза 23 милиона евро в криптовалути, иззети от германските власти.