Около 25 млн. лв. струва заловеният преди дни хероин в Сливен, съобщи на брифинг ръководителят на Спецпрокуратурата Валентина Маджарова. Тя посочи, че размерът на наркотика е близо 500 кг.

При акцията са задържани двама души, чужди граждани, които съдът е оставил за постоянно в ареста.

Дрогата е била укрита във висококачествени мраморни плочи, като двамата турски граждани са били заловени при изваждането ѝ от своеобразния тайник. Те са с чисто съдебно минало.

Произходът на хероина е Иран, пристигнал е по море във Варна. С товарни автомобили е бил превозен до халето, където е бил открит при полицейската акция.

Хероинът е предназначен за Западна Европа, тъй като нашият пазар не може да поеме подобни количества, категорични са от прокуратурата.

"Каквото и да се случи оттук нататък с наказателната отговорност на подведените лица, това е голям успех. Говорим за половин тон наркотично вещество, което е заловено, което означава, че по законите на Република България ще бъде унищожено. Второ - като външна граница на ЕС, не сме допуснали това количество да бъде насочено към друга държава", заяви Валентина Маджарова, изпълняваща функциите на ръководител на спецпрокуратурата.

По-рано миналата седмица главният прокурор Иван Гешев съобщи в профила си в Twitter, че наркотици са били задържани при съвместна специализирана операция на ГДБОП.

Първоначалната информация беше, че количеството хероин е близо 700 кг, а от прокуратурата отказаха подробна информация заради протичащото разследване.