Модерна поточна линия в нелегалната фабрика за цигари край Пловдив е произвеждала 2000 цигари в минута, съобщи говорителят на Спецпрокуратурата Сийка Милева на брифинг в Съдебната палата.

Вчера два свързани цеха за производство на нелегални цигари - единият от които до село Труд и най-голям в страната, по думите на премиера Бойко Борисов, бяха разкрити при спецоперация на МВР и държавното обвинение.

Там са се произвеждали по 200 мастербоска на ден. В село Ръжево Конаре пък, под бали слама, бил скрит склад за тютюн. До него се стигало чрез специален проход, стана ясно още на пресконференцията, предаде БТА.

Още вчера беше съобщено, че нелегалният бизнес е действал в пълна конспирация. Работниците - чужденци, буквално живеели там и освен спални помещения, имали дори фитнес в хале към работилницата. Били снабдявани с храна от външни хора. 12-те задържани - четирима българи, седем украинци и молдовец, си говорили чрез руски речник. Четирима от заподозрените се издирват.

Групата била стройно структурирана и конспиративна, каза Калин Литов от ГДБОП. За да не се използва ток, фабриката имала генератор, а от склада в Ръжево Конаре излизала тайна тръба, през която можело да избягат работниците.

Разследващите са изчислили, че вредата на бюджета от тази фабрика е за милиони - по 15-20 млн. месечно. А намерената продукция е за 2 млн. лева.

Директорът на митниците Георги Костов обясни, че произведените цигари били много опасни за здравето. Вчера се разбра, че та са били продавани под марките "Мурати" и "Роял".

Предстои повдигане на обвиненията и искания за арести на всички задържани.