Сигнал за насилие над дете в Центъра за настаняване от семеен тип за деца без увреждания в с. Лесново, община Елин Пелин. На видеа, разпространени в социалните мрежи, се вижда как възпитателка от дома бие шамари и удря няколко пъти малко дете при опит да му даде лекарство.

От ръководството на центъра обясниха за NOVA, че са запознати със случая и по него е образувано дисциплинарно производство. Центърът за настаняване от семеен тип е под ръководството на кмета на Община Елин Пелин. Оттам също обясниха, че знаят за случая и са предприели административни мерки, а служителката ще бъде освободена. Днес предстои и сезиране на прокуратурата.

"Това, което виждаме, показва нуждата от инвестиране не само в промяна на физическата среда за децата, но също така и в отношението и подкрепата към персонала", коментира директорът на Програма "Закрила на детето" в УНИЦЕФ Дани Колева.

От Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) съобщиха, че извършват проверка по случая.

Вчера през сайта им е получен сигнал за насилие над дете, без да се посочва мястото, където е извършено. В късния следобед на електронната поща на агенцията е получен втори сигнал с прикачен видеоклип от социалните мрежи, отново без конкретика. Своевременно са предприети действия за установяването на местонахождението и в днешния ден е разпоредена проверка, посочват от ДАЗД.

По предварителна информация в центъра са настанени 12 деца. Служителят, който се вижда на видеото, е отстранен от работа до изясняване на случая. Екип от ДАЗД е провел днес редица разговори с децата, настанени в центъра, и срещи с персонала и ръководството му, посочват от агенцията

"Апелирам към цялото ни общество да бъдем отговорни към децата си. Ние сме тези, които трябва да ги пазим и да им даваме своята подкрепа и най-вече добър пример. ДАЗД ще извърши проверка на социалната услуга за спазване правото на децата на закрила срещу насилие, каквито са правомощията на Агенцията. Искам да благодаря и на гражданите, които не остават безучастни и подават сигнали, както и на медиите, които реагират своевременно на подобни казуси. Разчитайки на професионализма на българските медии, призовавам за особена чувствителност, когато се касае за случаи с деца", коментира д-р Теодора Иванова, председател на ДАЗД.

След приключване на проверката от страна на ДАЗД ще бъдат предприети необходимите действия и мерки.

Всяко второ дете в България е било обект на някаква форма на насилие, сочат данните от националното представително проучване, проведено по поръчка на "УНИЦЕФ", представено пред журналисти на 6 юни.